Op 26 februari stonden wij met een artikel in de Steenwijker Courant over de samenwerking tussen Especial Care en Mooi Oldemarkt.

Hieronder een kopie van het artikel. Lees het artikel ook op: https://www.steenwijkercourant.nl/nieuws/steenwijkerland/528908/zinvolle-dagbesteding-voor-jongeren-met-beperking.html

“Oldemarkt – Ze is er wellicht voor in de wieg gelegd, suggereert Anneke de Vreeze zelf over haar drijfveer om iets te betekenen voor kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking.

‘Ik zie graag blije ouders en kinderen die blij naar huis gaan. Het is waardevol werk’, zegt De Vreeze, eigenaresse van de zorgaanbieder Especialcare, die afgelopen zaterdag in Mooi Oldemarkt een open dag hield. Bij dit horecabedrijf start zij vanaf 1 maart met dagbestedingsactiviteiten voor kinderen en jongeren.

Goed voor zelfvertrouwen en eigenwaarde

Vanuit de mogelijkheden en interesses wordt door deze zorgaanbieder gekeken naar een passende invulling voor de doelgroep. Met als doel dat iedereen plezier beleeft in zijn/haar mogelijkheden en zich kan blijven ontwikkelen en zo kan deelnemen aan het alledaagse leven, zo staat het officieel vermeld op de website van Especialcare. De Vreeze vindt het ook belangrijk dat er een verbinding wordt gemaakt met de maatschappij.

‘Het opstarten van de dagbesteding in Mooi Oldemarkt past zodoende in mijn visie. De jongeren staan op deze wijze midden in de maatschappij. Ze tellen mee, net als iedereen en dat is ontzettend goed voor hun zelfvertrouwen en eigenwaarde’, aldus De Vreeze, die in 2014 in haar woonplaats Sneek met deze vorm van dagbesteding voor mensen met een beperking is begonnen.

Meewerken binnen alle facetten van het bedrijf

De bedoeling is dat jongeren en volwassenen in Mooi Oldemarkt meewerken binnen alle facetten van het bedrijf onder begeleiding van een pedagogisch medewerker werkzaamheden gaan verrichten. De Vreeze noemt in dat verband zaken als taarten bakken, helpen bij de bediening in het restaurant, assisteren bij kinderfeestjes of bezig gaan in de groentetuin en dat van maandag tot en met vrijdag.

Vrijetijdsbesteding voor kinderen

Ook gaat de zorgaanbieder in Oldemarkt vrijetijdsbesteding voor kinderen vanaf de basisschool verzorgen. Onder begeleiding kan er muziek worden gemaakt, aan theater worden gedaan of gedanst. Bij alle activiteiten wordt de nadruk gelegd op het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. ‘Kinderen met een verstandelijke beperking lukt het vaak niet om zelf invulling aan hun vrije tijd te geven. Bij ons gebeurt dat onder leiding van een pedagogisch medewerker, die daarvoor een speciale opleiding heeft genoten’, aldus De Vreeze.

De Friezin is begonnen in het onderwijs. Tijdens haar stage van de Pabo kwam zij in aanraking met de doelgroep waarvoor De Vreeze nu beroepsmatig actief is. Dat sprak haar aan en zo werkte zij enige tijd bij een opvang voor kinderen met een beperking. Ze richtte ook voor de doelgroep een dansclubje op. Vervolgens ging zij pedagogische wetenschappen studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Sporten op maat

‘Daarna kwam de vraag wat ik er mee wilde doen’, zegt De Vreeze, die ervoor koos om praktisch bezig te zijn voor de doelgroep. ‘En in die doelgroep zie je ook dat er veel bewegingsarmoede is doordat men in busjes naar de werkplek of school wordt gebracht; teamsporten zijn vaak te lastig en te complex. Dat bracht mij op het idee om sporten op maat voor de jongeren aan te gaan bieden. Daarvoor ben ik naar de sportschool gestapt en daarmee in september 2014 mee begonnen.’ Inmiddels telt Especialcare zes medewerkers, waarvan er twee fulltime in dienst zijn en na Sneek begint De Vreeze nu dus met dagbesteding in Oldemarkt.

Restaurant

Zij kwam daar terecht na contacten die zij kreeg met Henk van den Berg, eigenaar van residence De Eese, waar de Friezin met een aantal kinderen op vakantie was. Van den Berg vroeg De Vreeze of zij wellicht iets voelde om in Mooi Oldemarkt, waarvan Van den Berg eveneens eigenaar is, aan de slag te gaan met dagbesteding voor jongeren met een verstandelijke beperking. En die beginnen vanaf 1 maart in het restaurant.”