Echt leven met een beperking

De dansers van EspecialCare hebben weer voor een knallend dansoptreden gezorgd. Dat het optreden ook bij de senioren van zorggroep Tellens in de smaak viel, was duidelijk te zien en te horen. De jongeren werden namelijk overspoeld met complimenten en de senioren vroegen meteen al wanneer de dansers weer langs konden komen! Na het optreden werd er nog gezellig met elkaar gebabbeld. Een groot succes dus!

In september van het afgelopen jaar is initiatiefneemster Anneke de Vreeze gestart als zorgaanbieder onder de naam EspecialCare. Voor haar een droom die uitkwam. Ze werkte al jaren met kinderen en jongeren met een beperking, werkte daarnaast als onderwijskundige en gaf diverse groepslessen op sportscholen. Nu combineert ze het allemaal binnen haar eigen bedrijf. Kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking biedt zij de mogelijkheid te sporten en te werken onder begeleiding. Dit gebeurt allemaal in sportschool Zuidwest Friesland in Workum.

Klaas Jan Semplonius, de eigenaar van sportschool Zuidwest Friesland, zag wel potentie in dit plan en zo is de samenwerking tussen Anneke en Klaas Jan tot stand gekomen. De doelgroep kan hier onder begeleiding sporten ofandere aangepaste groepslessen volgen: yoga, streetdance, spinning enzovoort. Voor deze doelgroep is bewegen erg belangrijk omdat teamsporten en gewone reguliere groepslessen vaak te moeilijk zijn vanwege de hoge intensiteit en complexiteit.

Daarnaast is het ook voor mensen met een beperking mogelijk om te werken in de sportschool. Te denken valt dan aan het rondbrengen van koffie en thee, assisteren bij de kinderopvang, de voorbereiding van een gezonde lunch in de keuken tot het assisteren bii administratieve werkzaam-heden. Vanuit mogelijkheden en interesses wordt een gepaste invulling gegeven.

Het mooie van dit initiatief is dat deze doelgroep midden in de samenleving staat en toch nog wordt begeleid. Verder werkt EspecialCare samen met zorggroep Tellens in Workum, Het eerste dansoptreden was al een succes! De jongeren van EspecialCare zullen hier onder begeleiding spelletjes, knutsellessen, wandelen en yogalessen verzorgen voor de senioren van zorggroep Tellens, zoals die ook in Nij Mariënacker te vinden zijn. Initiatiefneemster Anneke de Vreeze is geïnspireerd door eerdere positieve ervaringen in Amerika waar iets soortgelijks gebeurt. Hier lazen senioren een aantal dagen per week kleuters voor uit een prentenboek. Dit leverde veel positieve effecten op. Zo hadden de senioren weer een doel om voor te leven, hun medicijngebruik werd minder en de kleuters haalden hogere scores op de taaltoetsen. Prachtige resultaten dus. Dit kunnen wij in Nederland toch ook? Jantsje Folkertsma de activiteitenbegeleidster binnen zorggroep Tellens, steunt dit idee en ook dit jaar zullen EspecialCare en zorggroep Tellens weer samenwerken.

Bron: Workummer krant:FRISO